Dieet en afslanken is niet precies hetzelfde

Dieet... Één van meest vernaggelde begrippen ooit, wat mij betreft. Iemand die wil afslanken, is OP dieet. Iemand die natriumarm moet eten, HOUDT zich aan een dieet.

Ik hoor en lees steeds maar weer dat het werkwoord “diëten” vooral gebruikt wordt als synoniem voor afslanken. Mijn Vlaamse vrienden en vriendinnen hebben dat met het woord “regime”. Ze zijn “op regime” als ze bezig zijn om af te vallen. En met afslanken kom je (bijna!) altijd in de “mag niet” sferen terecht. En hoe gestoorder de afslankmethode, hoe heftiger die “mag niet” factor wordt.

Het woord dieet wordt dus stelselmatig oneigenlijk gebruikt.

Maar wat is dieet dan wel? In Wikipedia tref je er een heldere definitie van:

Een dieet is een voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als “leefregel”. Een dieet is een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om bepaald doel te bereiken. Vaak wordt een dieet aangepast om de energiewaarde van de maaltijd te verlagen, of juist te verhogen. Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan zijn uit medische, ideologische dan wel religieuze redenen. Het samenstellen van een dieet dat afgestemd is een individu is het beroep van een diëtist. – Wikipedia

Het woord “dieet” heeft een negatieve klank gekregen

Hoe het met jou zit weet ik natuurlijk niet, maar ik weet wel dat als iemand tegen mij over eten “je mag niet” zegt, je rechtstreeks de pot op kunt. Geldt trouwens ook voor “jij moet”. De manier waarop het woord “dieet” wordt gebruikt in onze maatschappij geeft het – in mijn ogen – een sterke “mag niet” factor. Daarmee krijgt het een negatieve klank.

Mijn definitie van dieet

Inmiddels kan ik er niet meer omheen dat het begrip dieet – mede dankzij internet, gillende tijdschriften en alle geflipte zelfbenoemde dieetgoeroes – synoniem geworden voor iets wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid: heel veel afvallen zonder enig echt benul van voeding. Dieet met gewichtsverlies als enig doel wordt meestal ook gezien als iets wat tijdelijk is. Een zware periode waarin je van alles niet meer mag eten of drinken. Een periode waarin jouw wilskracht wordt gezien als het grootste goed. Een periode waarin je meestal de hele dag honger aan het lijden bent (tot je bezwijkt aan de stress en jezelf volpropt met verschrikkelijke dingen). “Ik ga even diëten hoor, want ik moet een paar kilootjes kwijt.”

Ooit dacht ik er ook zo over, en dan deed ik zoiets gevaarlijks als een HCG kuur, of liet ik me verleiden om aan de gang te gaan met Modifast of Herbalife. Daarmee knallen de kilo’s er inderdaad vanaf, maar je leert werkelijk niets over voeding. Pffff, ik zie mezelf nog zitten op vakantie in Turkije aan de ontbijttafel met mijn proteïne shake. Omdat ik toen nog steeds geen flauw benul had over voeding, wist ik niet dat ik net zo goed een verse omelet met groente had kunnen eten, en daar langer vol van had gezeten. Ik nam braaf mijn shake en twee uur later mijn (platte half gesmolten) proteïne reep. En de rest van de dag at ik normale dingen, zonder te weten waar de meest onverwachte valkuilen zitten. Ik kwam weliswaar niet aan, maar verloor ook geen gewicht die vakantie.

Voor mij is de definitie van dieet een gebalanceerd eetpatroon dat er op afgestemd is om het voor jou hoogst haalbare niveau van gezondheid te bereiken en te behouden. En dat ziet er voor iemand die lijdt aan obesitas anders uit dan iemand met bijvoorbeeld een nierziekte, voedselallergie, diabetes of een hartkwaal.

Maar Weight Watchers is toch ook een dieet?

Het is maar hoe je het bekijkt. Technisch gezien wel, want het betreft in de eerste plaats een aanpassing in je voedingspatroon. Strikt genomen “dwingt” het puntensysteem in de afslankmodus je om (iets) minder energie in te nemen dan je op een dag normaal verbruikt. En tegelijkertijd ga je door datzelfde puntensysteem ook anders eten. Minder dingen waar je na het eten weer heel snel trek van krijgt, meer dingen die een verzadigd gevoel geven. Daardoor val je af. Maar dat puntensysteem kun je ook (blijvend) hanteren om op gewicht te blijven. Hoeft niet, kan wel.

Als je met Weight Watchers je streefgewicht bereikt hebt, ga je stabiliseren met het aantal punten dat je moet eten op een dag om op gewicht te blijven. En omdat je vooraf geen enkele restrictie hebt in WAT je eet, vind ik Weight Watchers ook weer geen dieet in de klassieke zin. Voor mij voelt het niet als een dieet. Het is een complete gedragsverandering, en daarmee verwordt het tot een levensstijl. Gebalanceerd eten en voldoende bewegen. Met bewegen wordt overigens niet gelijk een jaarabonnement voor vijf avonden per week op de sportschool bedoeld. Een gemoedelijke wandeling van een half uur tot een uur, enkele keren per week, dat werkt ook… Al zeg ik het uit eigen ervaring. Ik heb geen dag gesport, heb alleen regelmatig gewandeld, en toch pas ik nu in maat 38/40 (was voorheen 48/50).

PS

Dat ik nu een voorvechter ben van normaal gebalanceerd eten, betekent niet automatisch dat ik een hekel heb aan de producten van Herbalife (of andere kwalitatief hoogstaande proteïne shakes). Ik heb overigens wel de schurft aan hun verkoopsysteem (ik weigerde stelselmatig om distributeur te worden), maar dat is een heel ander onderwerp. Ik viel er in de eerste weken aardig mee af en begon me snel beter te voelen. Voor mij telde dat destijds zwaar. Ik heb er nog over geblogd in De Telegraaf. Maar het gewichtverlies stagneerde, de mierzoete smaken kwamen me m’n neus uit, en toen ik stopte kwamen de kilo’s er in hoog tempo weer aan… want ik wist helemaal niet waar de eetvalkuilen zaten.

En wat is jouw definitie van dieet? Reageer hieronder of praat mee op Facebook!

Wie is die griet?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?

Schrijf je onderstaand in, om met regelmaat recepten en tips van Anne-Mieke te ontvangen.

De laatste blogs

Anne-Mieke volgen